Jag fyndade ett par jeans för tio kronor när Whyred-butiken i Stockholm outlet stängde och hade total utförsäljning av allt. Ja, ni läste rätt, de kostade bara tio kronor.  De satt bra i midjan, men superdåligt över baken. Det var den typen av jeans som gör att det ser ut som om man har dubbelt så lång stjärt, mot vad man faktiskt har, om ni vet vilken modell av jeans jag menar. Hur som helst så köpte jag de missklädsamma jeansen med tanken att göra om dem till en kjol. Här är en före bild:

 

IMGP2037

 

Jeansen ser fina ut när de ligger helt platt på golvet, men de satt som sagt var skitfult på. Tyget jag valde att ha till är ett begagnat tyg, som jag av någon outgrundlig anledning budat hem på Tradera utan att veta vad jag skulle ha det till. Det var ju inte tillräckligt mycket för att sy ett helt plagg av det, så då passade det bra att jag använde det till volang på den här kjolen:

 

IMGP2216

 

Gopplan going bananas, skulle man kunna kalla den här kjolen för jag bara öste på med detaljer. Det blev liksom bara mer och mer tills jag kände att det fick vara nog.

IMGP2218

 

Jag sydde den genom att först klippa av jeansen strax under gylfen, precis ovanför grensömmens böjning. Sedan sydde jag ihop en volang av jeansens ben och sydde sedan fast den på överdelen. Här använde jag min rynkpressarfot till overlocken för första gången och jag kan säga att jag inte var så imponerad. Visst är det praktiskt att slippa sy en rynktråd innan, men om man syr en rynktråd först  och själv fördelar rynket jämnt så kan man själv bestämma vart sömmarna ska hamna. Med rynkpressarfoten hamnar sidsömmen lite som den vill och jag lyckades inte lista ut hur jag skulle kunna räkna ut hur man ställer in så att man får exakt den längd man vill ha, så jag fick sprätta ett par gånger och prova mig fram, så det hade varit lättare och snabbare med en vanlig rynktråd. Om någon har tips för hur man använder rynkpressarfot (gathering foot) på bästa sätt så tar jag tacksamt emot det. Det måste ju finnas ett sätt att räkna ut längden på volangen i förväg för annars känns det som en värdelös uppfinning. Tycker jag i alla fall.

 

IMGP2220

 

Hur som helst så sydde jag sedan på ännu en volang, denna med det blommiga bomullstyget och sedan avslutade jag det hela med att sy på en spets i fållen. Jag sprättade bort fickorna och sydde sedan på samma spets runt fickkanterna och överst satte jag på samma tyg som i volangen. Sedan sydde jag två hjärtan, ett i jeanstyg och ett i blommigt tyg och kantade även dem med spets och sydde fast på väl valda ställen (för att dölja skarven på volangen därbak, men det borde jag kanske inte erkänna, hehe). Sedan drog jag fram ett litet nystan orange garn och virkade några dekorer, som jag sedan sydde fast med smygstygn.

 

IMGP2222

Blommorna som jag har på bakfickorna har jag gjort efter ett mönster som jag hittat på den här bloggen. Hjärtat har jag virkat efter mönster från boken ”Virka!” av Frida Pontén och på den ena framfickan har jag satt en liten enkel blomma.

Som pricken över i sydde jag sedan ett skärp som matchar volangen (och alla andra detaljer). Vad säger ni? Är den fin eller bara för mycket? Jag vet inte riktigt själv vad jag tycker än, men egen är den helt klart. Dock har jag lite Ågren över att tvätta den då jag missade att tvätta jeansen innan jag sydde. Hur dum får man vara liksom? Jag kom på det när jag redan hade sytt på både volanger och hjärtan och då var det för sent. Undrar om det blir fint med blå spetsar eller om de klarar sig.