Jag köpte ett par nya gardiner till sovrummet, men när jag satte upp dem tyckte jag att det såg så tråkigt ut när de bara hängde rakt ned. Jag tyckte att det behövdes ett par gardinomtag så jag bestämde mig för att virka ett par. Tydligen är det helt ute med gardinomtag, för de flesta gardiner säljs utan och när jag googlade på virkade gardinomtag, för att få inspiration, fick jag inte upp något alls. Jaha, i brist på inspiration på nätet började jag istället att bläddra i mina mönstertidningar och böcker för att titta efter en fin spets, som kunde passa som omtag. Efter lite velande föll jag till slut för en enkel, men vacker spets från boken Enkelvirkning av Erika Knight och här är resultatet:

 

IMGP2380

Jag virkade i ett tunt merceriserat bomullsgarn med virknål Boye 8, så det blev en tunn och sirlig spets. Det var lite tradigt att göra massor med fasta maskor, men det var väl värt besväret i slutändan. Jag virkade så att den blev 220 (+2) maskor lång eftersom det kändes som en lagom längd till mina gardiner. När spetsen var klar avslutade jag det hela med att göra en ögla av 30 luftmaskor i varje av ände, för att enkelt kunna hänga upp gardinomtaget i en krok.

 

IMGP2382Närbild.

Eftersom jag inte hade några krokar till sovrummet först, provade jag att hänga upp ett gardinomtag i köket, för att se hur det blev. Eftersom det såg så fint ut så var jag bara tvungen att virka tre till för att ha likadana i köket också:

IMG_2009

Vit, virkad spets på vit tyll ger en lite romantisk sommarkänsla.

IMG_2011

Det är perfekt att ha omtag till gardinen vid balkongdörren, så att den slipper fladdra iväg i vinden.