En gång för längesedan broderade jag en julbonad i slöjden. Julbonaden var sedan en vacker dekor i föräldrarnas stuga, i kanske två jular eller så, innan någon stal den. Haha! Ja, det låter ju inte klokt, men pappa hade lagt ut allt julpynt i ladan, utan lås, och en vacker dag kom det dit en tjuv och stal lite grejer, bland annat min bonad. Den måste ha varit väldigt vacker eftersom någon ville stjäla den, eller vad tror ni? Helt absurt är det i alla fall. När jag sedan hittade mönstret till den stulna bonaden var jag bara tvungen att köpa det och brodera en ny. Så här ser den ut:

 

IMGP8313

Det är kanske bäst att vi investerar i ett larm, så att ingen bryter sig in för att stjäla, min nya, vackra skapelse. Haha!

 

IMGP8310

 

Jag tänkte först göra en enkel kant, med röd snedslå, men sedan bestämde jag mig för att virka en liten spetskant istället. Då den övre spetskanten viker sig lite lätt nedåt hade jag först tänkt stärka hela kanten. Jag provade först med sockervatten på en del av spetsen, för att se om det blev bra. Då klantade jag mig och råkade få sockervatten på själva bonaden, så det blev en ful fläck. Jag bestämde mig då för att tvätta hela bonaden och börja om igen. Ojoj, panik när den virkade kanten färgade av sig direkt. Jag hade tvättat brodergarnet i förväg, men inte virkgarnet. Fort i med colorcather, men det hjälpte inte, så jag fick tvätta bonaden rejält med vanish och som tur var gick allt det rosa bort. Pust! Så började jag om med sockervattnet, men det blev inte alls bra. Kanten kändes smutsig och ful, så jag tvättade av allt igen och bestämde mig för att strunta i allt vad stärkning heter, innan bonaden förstördes helt. Istället satte jag upp den med tre extra nålar på mitten högst upp och det funkar bra och syns inte, mer än om man granskar den på riktigt nära håll.

 

IMGP8312Närbild på det centrala motivet. Hela bonaden är broderad med stjälkstygn.