Jag har dåligt med shorts, så jag tyckte att jag behövde ett nytt par. Numera har jag två par shorts, vilket är dubbelt så många mot förut, haha! Jag sydde dem i samma tyg, som min Fleur-jacka, så de två plaggen passar bra ihop. Nu är det ju kallt igen, men för en vecka sedan var det sommarvärme och då använde jag båda plaggen tillsammans och det såg ut så här:

IMGP9719

 

Jag ville ha ett par shorts med hög midja, så jag valde att prova ett gratismönster från Peppermint mag. Scrolla ned lite på sidan, så hittar ni både mönster och instruktioner.Det finns en mängd fina gratismönster där, men jag har bara provat shortsen.

IMGP9720

 

IMGP9721

Blixtlåset fick jag sy i för hand, för det blev för tjocka lager i skarven mellan linningen och själva shortsen, så jag fick inte ens in den biten under pressarfoten. Istället tråcklade jag först fast blixtlåset och sedan sydde jag fast det med små, små stygn. Det var inte speciellt svårt egentligen, men det tog betydligt längre tid än på maskinen.

IMGP9725

Det är ett par rejäla, slitstarka shorts, som passar bra när jag, som här, är på utflykt med barnen.

IMGP9728

 

Ja, jag visar er min bästa sida, haha, men jag måste ju visa hur bra de sitter över baken. Ja visste inte riktigt vilken storlek jag skulle ta, men chansade på att jag hade storlek 10 och det blev bra över höfterna, men i midjan blev det gigantiskt. I svanken putade det ut jag vet inte hur många cm tyg, precis som det brukar göra på köpebyxor, i synnerhet jeans. Det är anledningen till att jag inte tycker om jeans. Fördelen med att sy själv är ju att man kan fixa till sådana skavanker, så jag ändrade inprovningarna, så att de blev bredare, vilket gjorde att det försvann en del överskottstyg där. Sedan gjorde jag om hela linningen, så att den blev 6 cm smalare upptill, men bara två cm smalare nedtill (för att passa efter inprovningsjusteringen), så att den följde kroppens form, istället för att stå rakt ut. Jag kunde ha tagit bort ytterligare ett par cm, men tänkte att det är bra att de sitter lite löst, så att de är bekväma även när jag sitter ned. Om någon har tips på hur mycket rörelsevidd som är optimalt i midjan, på åtsittande plagg i stumma tyger, så tar jag gärna emot det.

IMGP9731Instoppad blus så att den höga midjan syns. Dock känner jag mig mer bekväm med blusen hängande på utsidan.

IMGP9751Min virkade, ljusblå kofta passar bra ihop med shortsen.

Annonser